BSM Salt Sp. z o.o.
ul. Powstańców Śląskich 103/1
01-355 Warszawa
biuro@bsmsalt.pl
DZIAŁ HANDLOWY
tel.: +48 500 379-635
Marta Drażba
marta.drazba@bsmsalt.pl
tel.: +48 500 379-570
tel.: +48 500 379-897
SÓL jest produkowana w wielu różnych postaciach i formach, w zależności od sposobu pozyskiwania i wykorzystania. Może występować w formie kryształków, bardzo drobnych kryształków, jako drobny proszek lub sól sprasowana w twarde tablety lub bloki.
Sól jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych i znanych surowców w kuchni. Sól jadalna o nazwie chemicznej NaCl jest związkiem sodu Na i chloru Cl. W soli jest 2-3% innych substancji, chlorów i siarczanów. Bez soli, czy raczej bez sodu nie możemy się obejść. Jest on potrzebny do należytego przenoszenia sygnałów nerwowych, funkcjonowania mięśni.
| Wzór | NaCl |
| Numer CAS: 7647 | 14 |
| Numer WE: 231 | 598 |
| Ciężar cząsteczkowy - NaCl | 58.4428 |
| Masa atomowa - Na | 22.989768 (39.337%) |
| Masa atomowa - Cl | 35.4527 (60.663%) |
| Postać | ciało stałe |
| Kolor | biały |
| Zapach | bez zapachu |
| pH | 5 – 8 (r-r 50 g/l H2O w 20ºC) |
| Temperatura topnienia | 800ºC |
| Temperatura wrzenia | 1461ºC |
| Gęstość: | 2,16 g/cm3 (20ºC) |
| Ciężar nasypowy | około 1140 kg/m3 |
| Rozpuszczalność w wodzie | 360 g/l (20ºC) |